Prietenii nostrii de la IBC Focus au realizat un studiu care priveste santierele din Romania in vremurile de pandemie.

Pe scurt, santierele cu imunitate la pandemie sunt:

 • Santierele demarate
 • Constructiile medicale, infrastructura si utilitati, case si vile
 • Santierele finantate de stat
 • Santierele mici si medii

Incet, incet…santierele care pana mai ieri apareau ca ciupercile dupa ploaie incep sa-si reduca ritmul. Urmeaza o perioada in care este important sa avem continuitate in industrie. La fel ca in orice criza, de construit se va construi, dar nu in acelasi ritm si nu neaparat aceleasi tipuri de santiere.

Noi prin Licitatia Colosus incercam sa ajutam toti antreprenorii din constructii (cat si din sectorul agricol) sa achizitioneze utilaje, licitand doar sumele pe care acestia le au la dispozitie, iar prietenii nostrii de la IBC Focus monitorizam sute de santiere zilnic de peste 15 ani si luam pulsul in fiecare zi. Mai mult, au realizat un studiu de piata in care peste 230 de companii au raspuns si si-au exprimat opinia privind situatia actuala. In acest articol va vom prezenta cateva statistici interesante.

Care este situatia actuala in piata si ce santiere vor fi cautate in timp de Pandemie? Iata ce spun cifrele:

9 din 10 firme anticipeaza scaderi ale cifrei de afaceri in acest an

Mai mult de jumatate dintre companii estimeaza o aterizare dura dupa aceasta Pandemie si considera ca cifra de afaceri va scadea mult. O treime vad o aterizare lina cu o scadere moderata a cifrei de afaceri si cateva vad chiar o crestere. Avand in vedere scaderea cifrei de afaceri si necesitatea de a continua activitatea, prin intermediul Licitatiei Colosus incercam sa oferim utilaje verificate si oportunitati unice pentru antreprenorii romani. https://colosus.ro/cum-cumpar-utilaje-colosus/

Trei sferturi dintre firme au observat o scadere sau stopare a activitatii pe santierele pe care isi desfasoara activitatea

Aproape un sfert din companii nu sesizeaza o modificare a activitatii pe santierele pe care sunt active, dar situatia se schimba dramatic in cazul proiectelor aflate in stadii incipiente unde se intalnesc urmatoarele cazuri:

a. Prudenta si amanare in cazul proiectelor incipiente este cuvantul de ordine

Asadar, in cazul proiectelor pornite de la zero sunt asteptate amanari (83%) sau renegocieri de preturile. Interesant este ca 1 din 10 investitori par sa se grabeasca in realizarea investitiilor. In cazul in care se amana lucrarile sau se finalizeaza acestea, iar antreprenorii doresc sa lichidizeze flotele de utilaje, licitatia Colosus sta la dispozitia acestora cu acest erviciu unic in Romania, serviciu de lichidizare. https://colosus.ro/cum-vand-utilaje-colosus/

 

Care sunt santierele care au cea mai buna “imunitate” la Pandemie?

1. Constructiile medicale, constructiile de infrastructura si utilitati si santierele de case si vile sunt in TOP 3

Am fost curiosi sa aflam opinia pietei legata de ce tipuri de santiere vor fi cel mai putin afectate de pandemia actuala. Iata ce au raspuns cei peste 230 de executivi ai firmelor participante la studiu:

 • Constructiile medicale – sunt estimate sa creasca in materie de investitii pentru ca aceasta pandemie este asteptata sa revina. In plus sunt asteptate investitii de renovare si modernizare a celor existente iar sectorul medical probabil ca va cunoaste o crestere si in zona privata.
 • Constructiile de Infrastructura si Utilitati sunt pe locul doi in topul nominalizarilor de catre respondentii la analiza initiata de IBC Focus. De fapt, constructorii care se ocupa cu modernizarile si reparatiile de drumuri chiar profita de frontul de lucru generat de reducerea traficului rutier in zonele care erau traditional aglomerate. Apoi aceste lucrari se desfasoara preponderent in are liber si expun mai putin muncitorii la un contact cu risc de infectare.
 • Constructiile rezidentiale mici – case si vile – acestea au fost si in perioada de criza 2008-2010 printre cele mai active. Acum aceste investitii vor gasi mai usor mana de lucru si posibil sa fie realizate la preturi mai reduse deoarece plata se realizeaza rapid iar furnizorii vor vana asemenea clienti mai mult ca niciodata.
 • Pe locul patru se regasesc santierele industriale – care anticipeaza o regandire a lanturilor de aprovizionare pentru multe circuite economice.

2. Constructiile si santierele cu finantare publica sunt asteptate sa creasca ca si un raspuns al statului la criza care se intrevede in piata constructiilor. Va creste si concurenta pe proiecte, avand in vedere ca o treime din firmele care ne-au raspuns la chestionar au declarat ca doresc sa intensifice participarea si ofertarea la proiectele publice.

Interesant este ca desi cred ca statul ar trebui sa se implice in sustinerea pietei constructiilor prin demararea de investitii publice, mai mult de jumatate din respondenti declara ca firmele pe care le reprezinta nu vor participa la aceste licitatii.

3. Small is the new Big – spunea Seth Godin intr-o carte de-a sa. Proiectele mici si medii vor fi mai putin afectate de pandemie din cauza ca nu vor fi atat de afectate de problemele de aprovizionare de la furnizori (una este sa cauti 30 mc de caramida si alta este sa doresti 3000 mc de caramida). In plus la santierele mici este mai usor sa organizezi activitatea muncitorilor si sa eviti aglomerarile de oameni si muncitori…asa cum se intampla pe santierele mari. In plus, santierele mari vor fi evitate si datorita faptului ca va creste riscul incidentelor de plata, pe cand santierele mici prezinta un risc mai mic dar si un cash si chiar randament comercial mai bun.

La aceasta analiza initiata de IBC Focus au raspuns printre cele mai mari companii din piata constructiilor din Romania. Iata cum arata procentajele grupurilor de specialisti care au dat curs chestionarului:

 • 19,7% – antreprenori in constructii
 • 26% – arhitecti si proiectanti
 • 16,8% – subantreprenori de specialitate
 • 37,4% – producatori sau furnizori de materiale

 

SURSA: https://www.ibcfocus.ro/studiu-care-sunt-santierele-pe-care-le-poti-oferta-in-pandemie/

 

Daca te numeri printre antreprenorii care au nevoie sa cumpere un utilaj, te invitam sa completezi urmatorul formular pentru a vedea echipamentele pe care le poti achizitiona in cadrul licitatiilor: